Félelmetes fogyókúra 2. rész - Kifogásokkal teli a padlás
Amikor elkezdtem írni ezt az anyagot, arra gondoltam, hogy maximum 4-5 olyan félelmet, kifogást fogok tudni összeszedni, amely arra irányul, miért is félnek az emberek egy komplett életmódváltástól. Majd, amikor elkezdtem összeírni az elmúlt évtizedben hallott és tapasztalt kifogásokat, rájöttem, hogy gyakorlatilag se vége se hossza. Hiába, mi, túlsúllyal küzdők remek kifogásgyárosok vagyunk. És rengeteg mindentől rettegünk, ha a mindennapi táplálkozásunkról van szó. Igen, jól érted. Belevettem a nagy halmazba magamat is. Időnként én is nagyon jó vagyok ebben. Tényleg, mindent összeszedtem? Ha valami eszetekbe jut, azonnal jöhetnek a kommentek!
Éhezni fogok: Egy jól összeállított és tökéletesen személyre szabott étrend esetében nem merülhet fel az éhezés lehetősége. A diétázók szempontjából inkább kívánóság fordulhat elő, vagy vágyakozás bizonyos ételek iránt. Jellemzően olyasmik iránt, amelyeket adott pillanatban nem ehetnek. De ha az étrend rostban, tápanyagokban dús ételeken alapszik, akkor klasszikus értelemben vett éhezésről biztosan nem beszélhetünk.
Le kell mondanom a kedvenc ételeimről: Átmenetileg előfordulhat, hogy bizonyos ételeket egy darabig nem lehet fogyasztani, vagy alaposan megkurtítjuk a fogyasztási gyakoriságot. Ennek többnyire az az oka, hogy a kedvenc ételek közé általában a magas szénhidráttartalmú, és/vagy cukros ételek kerülnek. Sokan képtelennek érzik magukat arra, hogy egy-egy ételt elengedjenek. Én azt vallom, ebben az esetben nem is szabad elvenni tőlük azt, amihez ennyire ragaszkodnak. Akkor meg kell keresni az adott étel helyét a mindennapi, hétköznapi életben. Azt a helyet, ahová anélkül illeszthető be, hogy negatívan befolyásolná a diétát vagy az életmódválást.
Bonyolult lesz: Ha életmódváltásról vagy diétáról van szó, sokan azt gondolják, hogy ki kell pucolni a kamrát és a hűtőt és tele kell pakolni csupa fura, ismeretlen cuccal. Ez azért nem így van. Teljesen hétköznapi ételekkel is lehet életmódot váltani, legfeljebb néhány ételtípusnak meg kell keresni az egészségesebb alternatíváját. Igényel egy kis átgondoltságot, egy kis kreativitást, de amint megszerzed a kellő rutint, nem, hogy bonyolult nem lesz, de az egész érdekes és izgalmas kihívássá alakul.
Nehéz lesz tartani az előírt étrendet: Egyetlen étrend sincsen kőbe vésve. Egy jó szakember nem csupán egy étrendet ad a kezedbe, hanem alternatívákat is ad arra az esetre, ha éppen nem sikerül lazacfilét szerezned szerdán ebédre. Akadnak olyanok, akik nem szeretik, ha szigorúan előírják nekik, mit tegyenek vagy éppen mit egyenek. Számukra csak alternatívákat és kapaszkodókat érdemes nyújtani, valamint lefektetni az alapszabályokat. El kell látni őket érdekes receptekkel, ötletekkel, amelyeket kedvük szerint illeszthetnek be a mindennapjaikba. Csakis azért van szükségük egy mintaétrendre, hogy elképzelésük legyen arról, hogyan kell kinéznie egy napi egészséges étkezésnek. A többit rájuk kell bízni. És segíteni őket, ha elakadnának.
Túl kevesek lesznek az előírt adagok: Alapvetően addig szeretünk enni, ameddig csak étel van előttünk. Vagy éppen addig, amíg eljutunk a teljes, totális jóllakottsági állapothoz. Azonban ezt a pillanatot nem kellene megvárni. Akkor kell abbahagyni az evést, amikor már nem vagy éhes. Nem amikor már jól laktál. Nagy különbség. Ehhez képest az adagok valóban kisebbek egy diéta során, de ennek oka van. A kiporciózott adagok megszüntetik az éhségérzetet. Ha kivárod a 20 perces szabályt, akkor rájössz majd, hogy valóban nincs szükséged több ételre. Mi a 20 perces szabály? Fogyaszd el az előírt adagot. Hagyd abba az evést, akkor is, ha adott pillanatban úgy érzed, simán tudnál még enni. Adj magadnak 20 perc pihenőt. Az agyadnak éppen ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megkapja testedtől a „jóllaktam” üzenetet. Figyelj a tested jelzéseire 20 perc elteltével. Jó esetben, már nem igénylesz több ételt. Ha már nem érzed magad éhesnek, akkor nyert ügyed van. Fontos, hogy különbséget tudj tenni a valódi éhség, és a vizuális éhség között.
Erre van egyébként egy jó kis trükk. Figyelj a szervezetedre evés közben. Amikor eléred evés közben azt a pontot, amikor már nem vagy éhes, de méh ennél tovább, fotózd le a tányérodat. Egyél tovább. Majd amikor szíved szerint befejeznéd az evést, mert teljesen tele vagy és jól laktál, lőj még egy fotót. Hasonlítsd össze a kettőt. Na ugye.
Drága lesz: Valóban lehetnek olyan élelmiszerek az új bevásárló listádon, amelyek eddig nem kerültek fel rá, de éppen így lesznek olyanok is, amelyeket pedig úgyis kihúzol majd. Alapvetően nem lesz drágább az életed, mindössze arról van szó, hogy bizonyos ételtípusokból többet, míg másból kevesebbet kell vásárolnod. Amint említettük: teljesen hétköznapi ételekből is összeállíthatsz egy teljesen egészséges étrendet, nincs szükség ré, hogy drága bio boltokban, bio élelmiszerekre, csuda alapanyagokra költsd a pénzed. Ha megengedheted magadnak, az szuper. De csupán a pénz nem állhat az egészséged útjába. Ha nincs kereted kókusz zsírra vagy garnélarákra, akkor meg kell keresni ezek olcsóbb, de egészséges alternatíváit.
El fogom veszíteni az önkontrollt: Erre szoktuk javasolni, hogy tervezz előre, tartsd magad a tervhez és vezess étkezési naplót. Ezek segítenek majd, hogy ne veszítsd el a fejed és foszd ki a hűtőt. De elárulok valamit. Lesznek ilyen rohamok. Igenis lesz olyan, hogy a falhoz vágod az egészséges életmód tervedet és elrohansz a legközelebbi gyorsétterembe vagy pizzériába. Addig, amíg az egészséges életmód nem rutinszerűen lesz a napjaid része, ilyesmi előfordulhat. De semmi gond. Teleeszed magad, rosszul leszel, lelkifurdalásod lesz és másnap kezded elölről. Amikor pedig már az egészség a természetes, szépen, előre el tudod tervezni, mikor rendezz egy „kirúgok a hámból” napot.
Nem tudok főzni: Akkor tanulj meg, mert igazán jó szórakozás. Addig is pedig, hívd segítségül az ételszállítókat. És kezdj el olyan alapanyagokat felhalmozni, amihez nem kell különösebb gasztronómiai előképzettség. Egy csomag salátát semeddig nem tart tálba önteni és rátenni egy kis tojást vagy tonhalat. Ha szendvicset tudsz készíteni, akkor elkezdheted feldobni azt. Megtanulhatsz zöldséget, húst párolni. De ha végképp utálod a konyhát, akkor nincs mese, rendelj. Ez esetben azonban csakis igényes helyekről vásárolj ételt, ahol pontosan meg tudják mondani, mi hogyan készül és mi kerül adott ételbe.
Nem akarok kalóriákat számolgatni: Nem is kell. Van, aki szereti a kalóriákat számolgatni, mert könnyebb tartania magát egy adott kerethez, szabályrendszerhez. Van, akinek ez azonban gondot okoz. Számukra kifejezetten előnyös és szerencsés, ha beletanulnak a porciókontrollba. Ezáltal elegendő arra figyelniük, miből mennyit szednek a tányérjukra.
Úgysem sikerül: Hát, ha így állsz hozzá, tényleg nem. De akkor bele se kezdj. Eleve kudarcra vagy ítélve. Ilyen hozzáállással semmit nem fogsz teljes szívből, ezer százalékosan csinálni, és főállású kifogás gyártó leszel. Akkor vágj bele bármilyen változtatásba, ha úgy érzed, megvan benned az elegendő elszántság és kitartás.
Kata
Ha szeretnél megszabadulni az összes kifogástól, és szeretnél változtatni, de egyszerűen érzed, hogy egyedül nem megy, akkor gyere, segítünk. A saját tempódban, a saját igényeid szerint.
Várunk szeretettel
BMT
Viki&Kata