Tényleg fogyaszt a mediterrán diéta?

 

A mediterrán étrendet valójában nem is kellene diétának minősíteni. A mediterrán táplálkozás szerinti életmódot folytatók ugyanis nem követnek szigorú szabályokat, az étrend nem alapul semmilyen mágikus vagy speciális ételen. Sőt, valójában nagyon is egyszerű és életszerű. Éppen ezért, attól, hogy áttérsz a mediterrán életmódra, nem fogsz egyik napról a másikra lefogyni. A változás lassan, fokozatosan lesz látható, sok diétával ellentétben azonban tartós marad. Amennyiben te is tartósan leteszed a voksod a mediterrán étkezés mellett.

Ehhez mit kell tenned?

Sok fehérjét fogyasztani, magas rosttartalmú ételeket választani, teljes értékű, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonaféléket választani,  s mindezek mellé telítetlen zsírokat és rengeteg nyers, vitaminban gazdag ételt. Ennyi a titok. No meg a porciókontroll. Hiába eszel egészséges ételeket, ha több kalóriát viszel be belőlük, mint a valós kalóriaszükségleted. A mediterrán étrendben azonban éppen ez a sokszínűség a jó. Ettől szabhatod teljesen a saját egyéniségedre, szükségleteidre. Még akkor is, ha laktóz vagy glutén érzékeny vagy. Mit nyersz ezzel? Egészséget, erős immunrendszert. Plusz csökkentheted a szí és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélyét, sőt, megelőzhetsz vele bizonyos rákos megbetegedéseket. És mit kell tenned, ha mindezek mellett még fogyni is szeretnél?

Ezt!

1: Kerüld a feldolgozott, tartósítószerrel dúsított ételeket, amennyire csak lehet. Ez sajnos a mai világban nagyon nehéz, de tedd meg a tőled telhetőt.

2: Minden étkezésed feléd nyers vagy párolt zöldségek tegyék ki.

3: Egyél halat, vagy bármilyen tenger gyümölcseit legalább hetente egyszer. (A hivatalos mediterrán étrend szerint legalább kétszer, de itt Magyarországon már a heti egy halvacsora is csodaszámba megy.)

4: Kerüld a finomított lisztből készült ételeket. Helyette fogyassz teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított termékeket. De ezek fogyasztását is mérsékeld a megszokott legalább felére.

5: Helyette fogyassz több hüvelyes ételt. Remek szénhidrát és fehérje források egyben.

6: Limitáld az adagokat. Egyél kisebb mennyiségeket a megszokottnál. Hús mellé fogyassz zöldséget köretként. De ha tésztaimádó vagy, akkor fogyassz kevés pesztós tésztát köretként a hús mellé, ne pedig főételként tálald raguval gazdagon. A rizst dúsítsd párolt zöldségekkel legalább fele arányban. A burgonyát ne süsd bő olajban, inkább párold meg olíva olajon és adj hozzá friss, nyers petrezselymet vagy koriandert.

7: Használj különféle magolajokat, növényi olajokat sütéshez, főzéshez és salátaöntetként is. Használd ki az avokádót, mint potenciális zsírforrást.

8: Tejtermékek közül válaszd az alacsonyabb zsírtartalmút, és amikor lehet, tejföl, majonéz helyett használj natúr joghurtot.

Ha odafigyelsz az ételek minőségére és a mennyiségére, akkor van esélyed áttérni az egészséges életmódra és grátiszként leadni néhány kilót.

mediterran.jpg