Tágítsd a látóköröd!
Egyszer volt alkalmam együtt dolgozni egy fiatal lánnyal. Nagyon helyes csaj volt, de kár szépíteni, iszonyú túlsúllyal rendelkezett. Nem mondom a paramétereket, mert a számok semmit nem jelentenek. De legalább 30-40 kilót kellett volna leadnia, hogy a súlya legalább ne legyen káros az egészségére.
Az egészségtelen étrendet örökölte. A családja egyszerűen nem látott túl a zsíros, magyaros étrenden. Kenyeret evett a rakott krumplihoz, túró gombócból egyszerre nyolcat is képes volt letolni, a palacsinta adagját meg már számolni sem volt energiám. A bőre pattanásos volt, a hajszálerei vadul látszottak, állandóan izzadt és szenvedett a saját testszagától. Nagyon nehéz volt vele, mert masszívan elutasított minden étrendbeli változást.
Ezért eleinte csak két kérésem volt felé.
Az egyik, hogy reggelizzen. Mindegy mit, de egyen valamit reggelire, ha lehet gyümölcsöt. Ő rántottát evett, mert az akkori értelmezésében a gyümölcs nem volt alkalmas arra, hogy kitegyen egy étkezést. De ezzel eleinte nem is volt gondom. Kis lépésekkel haladtunk.
A második kérésem az volt, hogy egyen úgy, ahogy jól esik, de felezze meg az adagokat. Ha nehezen is, de ezt legalább tartotta.
És amikor mindezen túl voltunk, azt kértem, legyen nyitottabb, és kóstoljon meg olyan ételeket is, amelyeket eddig eszébe sem jutott. Háromnaponta kellett beiktatni az étrendjébe egy újdonságot. Lehetőség szerint az egészségesebb ételek közül kellett választani. Az egyik első közös szerzeményünk a bulgur volt. Megvettük, ő örömmel hazavitte. Másnap telefonáltam neki, hogy megkérdezzem, hogy ízlett neki a búzatöret. Azt válaszolta, nagyon finom volt, nem is gondolta volna. Persze megkérdeztem, mit készített belőle. Mire ő azt válaszolta, csirkepörköltet. Nos, jót mosolyogtam. De nem volt ezzel semmi gond. A feladat az új étel kipróbálása volt. Ez megtörtént. Később pedig megbeszéltük, hogyan lehet a bulgurból valóban egészséges fogást varázsolni.
A tanulság? Legyél nyitott! Próbálj ki új ízeket, ételeket. Észre sem veszed és a világ kitárul előtted. A gasztronómiai legalábbis.
Miért jó a bulgur?
A bulgur valójában búzatöret vagy tört búza. Tök jó alternatívája a rizsnek vagy a tarhonyának. Előnye ezekkel szemben annyi, hogy gyorsabban elkészül és sokkal lassabban szívódik fel, aminek azért van jelentősége, mert hosszabb időn át tart jóllakottan. Nagyon magas a rost tartalma, valamin bővelkedi B-vitaminban és vasban. A kis és közepes szemű változat nagyon gyorsan elkészül. Egyszerűen csak dupla mennyiségű forrásban lévő vízzel nagyon kell önteni, majd lefedni és kb. 15-20 percig békén hagyni. Nagyjából ennyi. Én nagyon szeretem friss koktélparadicsommal, petrezselyemmel vagy korianderrel elkeverni, de bármilyen zöldséggel kompatibilis.
És azt vettem észre, hogy a gyerekek is szeretik. Jobban csúszik, mint a tarhonya vagy a kuszkusz.
Ja, és lehet belőle ilyen helyes kis golyókat is csinálni.